Athens

κελάρι Athenaeum
Αδριανού 3
105 55 Θησείο
210 3210239
http://www.athenaeum.com.gr/el/contact/
 
    
 

Μια πρωτοβουλία για την Επικοινωνία της Επιστήμης

 

Tο Cafe Scientifique είναι μια σειρά επιστημονικών διαλέξεων ανοιχτών και προσιτών στο κοινό, που σας δίνουν τη δυνατότητα να ενημερωθείτε για επιστημονικά θέματα και να γνωρίσετε τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

Μπορείτε να δείτε βίντεο από προηγούμενες ομιλίες μας στο site του blod.gr:

κύκλος 2014-2015

κύκλος 2015-2016

κύκλος 2016-2017

 

Οι ομιλίες διεξάγονται μια φορά το μήνα. 

Ώρα προσέλευσης: 7μμ. Είσοδος δωρεάν.

 

Συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο σχετικά με τις εκδηλώσεις του Cafe Scientifique στην Αθήνα, ώστε να διαμορφώσουμε ανάλογα το πρόγραμμά μας. 

Εναλλακτικά, αν έχετε προτάσεις για θέματα που σας ενδιαφέρουν ή για συγκεκριμένους ομιλητές που θέλετε να καλέσουμε, στείλτε μας email στο: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Γραφιστικά: www.dimitrisdavakis.gr

    
Cafe Scientifique Athens
  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
    
Facebook CafeSci Athens
   

   


 

Αγαπητοί φίλοι,

Σας περιμένουμε στην επόμενη ομιλία του Cafe Scientifique!

 

Δευτέρα 23 Απριλίου 2018, 7μμ

«Διατροφή και καρκίνος»

Ειρήνη Χριστάκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc, Υποψήφια Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών

 

Λίγα λόγια για το θέμα:

Η διατροφή και ο τρόπος ζωής παίζουν ρόλο στην εμφάνιση κάποιας κακοήθειας; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν έχει δοθεί ακόμα με σαφήνεια, παρά τις εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες που έχουν αναζητήσει απαντήσεις σε όλα τα μικρά κομμάτια του παζλ της σχέσης της τροφής μας με την εμφάνιση καρκίνου. Σαφώς υπάρχουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που φαίνεται ότι συμβάλλουν στην πρόληψη της νόσου και μπορούν να επιδράσουν στους διάφορους μηχανισμούς που εμπλέκονται στην καρκινογένεση. Επιπλέον, πολλές μελέτες διερευνούν τα διάφορα μοτίβα διατροφής και την επίδραση αυτών στην εμφάνιση καρκίνου, οι οποίες αποσπούν όλο και συχνότερα την προσοχή της επιστημονικής κοινότητας, γι αυτό και είναι άξιες και της δικής μας προσοχής.

 

Η ομιλήτρια μας

Η Ειρήνη Χριστάκη είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτος του τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου της Αθήνας, ενώ πραγματοποίησε μέρος των σπουδών της στο Πολυτεχνείο του Μονάχου της Γερμανίας. Το 2007, ως μέρος της πρακτικής άσκησης της, εργάστηκε για ένα εξάμηνο στο ερευνητικό κέντρο της Καρλσρούης σε πρόγραμμα μελέτης του οξειδωτικού στρες στον άνθρωπο και το ρόλο των λιποπρωτεϊνών. Ολοκλήρωσε την πρακτική άσκηση της σε νοσοκομεία της Αθήνας για ένα χρόνο και συνέχισε τις σπουδές της στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Έλεγχος του Στρες και Προαγωγή της Υγείας» κατά το ακαδημαικό έτος 2009-2010. Από το 2010 μέχρι σήμερα εργάζεται σε Ιδιωτικό Πολυιατρείο ως Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ενώ από το 2013 είναι επιστημονική συνεργάτης του Ιατρείου Παιδικής Παχυσαρκίας της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» και υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Έχει δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, συμμετοχές και διαλέξεις σε διεθνή συνέδρια, ενώ διατήρει και το προσωπικό της blog με θέμα τη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Στα προσωπικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται το τρέξιμο αντοχής και το τρίαθλο, ενώ από το 2011 εργάζεται εθελοντικά στο μη κερδοσκοπικό σωματείο ILiveForME, το οποίο υποστηρίζει ασθενείς με καρκίνο και χρόνια νοσήματα. 

 

artwork Apr

 

Οι εκδηλώσεις του Cafe Scientifique γίνονται στο κελάρι του Athenaeum (Αδριανού 3, Θησείο, 210 3210239). Ο χώρος είναι ακριβώς μπροστά στο σταθμό ΗΣΑΠ Θησείο (δίπλα στις γραμμές του τρένου, 50μ με κατεύθυνση προς Μοναστηράκι). 

 

Η είσοδος στις εκδηλώσεις μας είναι ελεύθερη, αλλά υπάρχει μια ελάχιστη κατανάλωση 3 ευρώ. Για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη συμμετοχή τηρείται σειρά προτεραιότητας (χωρητικότητα: περίπου 80 άτομα).

 

Ελπίζουμε να σας δούμε εκεί!

https://www.facebook.com/events/225474304670879/

 

Recent speakers   


artwork 26Mar sm

 

26 Μαρτίου 2018

«Η Οδύσσεια της Νανο-Ηλεκτρονικής»

Παναγιώτης Δημητράκης, Ερευνητής Β’, Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

 

Η Οδύσσεια είναι το προσωπικό ταξίδι του καθενός μας στη διάρκεια της ζωής του για να βρει το νόημά της. Όμως οι Επιστήμες και ιδιαίτερα αυτές που σχετίζονται με την τεχνολογία έχουν μια μακραίωνη εξέλιξη από την εμφάνιση του ανθρώπου, εκφράζοντας τη βαθύτερη ανησυχία του για την κατανόηση του κόσμου. Έχουν δηλαδή τη δική τους Οδύσσεια. Στη σύντομη αυτή ομιλία, μέσα από παραδείγματα της καθημερινής μας ζωής ώστε να γίνει πιο κατανοητή η αποδόμηση πολλών τεχνολογικών «θαυμάτων», θα προσπαθήσουμε να αποδομήσουμε την επιστήμη της Νανο-ηλεκτρονικής, ακολουθώντας τα βήματα της εξέλιξής της από την εμφάνιση των λυχνιών μέχρι τις σημερινές υπερυπολογιστικές μηχανές. Έχει όμως ιδιαίτερη σημασία πέρα από τις όποιες καινούριες έννοιες και γνώσεις παρουσιαστούν, να σταθούμε και στο «επεισόδιο της Οδύσσειας» που επιτελείται στην Ελλάδα από επιστήμονες και ερευνητές προκειμένου να αλλάξει αμφίδρομα η σχέση τους με την κοινωνία: με σύγχρονες μεθόδους νανοτεχνολογίας που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή σύγχρονων Νανοηλεκτρονικών διατάξεων (έτσι καταφέραμε να έχουμε ισχυρούς mini υπολογιστές στα κινητά μας) γράφτηκε σε τσιπάκι πυριτίου όλος ο τόμος της Οδύσσειας (303 σελίδες Α4, ~15τμ επιφάνειας) σε μόλις 0.05 τετραγωνικά χιλιοστά, όπου το κάθε γράμμα είναι περίπου 50 δισεκατομμυριοστά του μέτρου (νανόμετρα)!

 

Ο Δρ Παναγιώτης Δημητράκης αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’όπου έλαβε και μεταπτυχιακό στη Φυσική Συμπυκνωμένης Ύλης, και συνέχισε το διδακτορικό του στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ. Έχει εργαστεί ως βοηθός έρευνας και ως ερευνητής σε πολλά εθνικά και ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα στο πεδίο της Μίκρο-Νάνοηλεκτρονικής, και ήταν υπεύθυνος έρευνας σε πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την European Space Agency (ESA) και συντονιστής έργου στα πλαίσια διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας. Σήμερα είναι επιστημονικός υπεύθυνος του έργου EINSTEIN και συντονιστής του έργου MEM-Q που υλοποιούνται στο πλαίσιο της Ελληνο-Ρωσικής συνεργασίας σε κβαντικές τεχνολογίες, και επιστημονικός υπεύθυνος δύο έργων για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων σε συνεργασία με ελληνικές εταιρίες. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 60 εργασίες σε διεθνή περιοδικά. Έχει συμμετάσχει στις επιστημονικές επιτροπές πολλών συνεδρίων σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ενώ έχει οργανώσει επί σειρά ετών (2010-2016) στο MRS Spring/Fall Meeting (USA) συνέδρια για ηλεκτρονικές διατάξεις μνήμης. Ανήκει στο επιστημονικό προσωπικό του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας (ΙΝΝ) του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος από το 2007. Σήμερα είναι Κύριος Ερευνητής (Ερευνητής Β’) και υπεύθυνος διαχείρισης της υποδομής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας και Μικροσυστημάτων.

 

Final 26Feb poster

 

26 Φεβρουαρίου 2018

«Εξατομικευμένες θεραπείες για τον καρκίνο»

Στέφανος Λαμπρόπουλος, Παθολόγος Ογκολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής, 3η Ογκολογική Κλινική, Νοσοκομείο Υγεία

 

Final 23Jan poster

 

23 Ιανουαρίου 2018

«Κβαντικός υπολογισμός και κβαντικοί υπολογιστές»

Θεόδωρος Ανδρόνικος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Δείτε την ομιλία του κ. Ανδρόνικου στο site του blod.gr

 

 

CS F 1st3rd small

 

11 Δεκεμβρίου 2017

«Eμβόλια –μύθοι και αλήθειες»

Λία Συρίδου, ΜD-PhD, Επιμελήτρια Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος, Γενικό Νοσοκομείο Θριάσιο

 

20 Νοεμβρίου 2017

«Μεταφορά τεχνολογίας από το εργαστήριο στη διεθνή αγορά»

Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Πρόεδρος MIT Enterprise Forum Greece

 

23 Οκτωβρίου 2017

«Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων: πώς ο άνθρωπος έφτιαξε ένα μηχανικό σύμπαν»

Ξενοφών Μουσάς, Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος, Τομέας Αστροφυσικής, Αστρονομίας, Μηχανικής, Τμήμα Φυσικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

 

E' κύκλος ομιλιών του CAFE SCIENTIFIQUE 2016-17:

 

CS E 3rd3rd small

 

26 Ιουνίου 2017

«Η συμβολή των τεχνολογιών πληροφορικής στην Υγεία»

Ζωή Κούρνια, Ερευνήτρια Γ', Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών

 

23 Μαΐου 2017

«CSI Athens: ο ρόλος του DNA στην εγκληματολογία»

Δρ. Νικόλαος Σγαντζής

 

3 Απριλίου 2017 

«Πυρηνική Ενέργεια: "Πράσινη" ή όχι;»

Χρήστος Τσαμπάρης, Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών

Δείτε τις διαφάνειες που συνόδευαν την ομιλία

 

CS E 2nd3rd small 

 

13 Μαρτίου 2017

«Τι είναι η βαρύτητα;»

Γιώργος Πάστρας, Μεταδιδακτορικός Επιστημονικός Συνεργάτης, Ινστιτούτο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο 

Δείτε την ομιλία του κ. Πάστρα στο site του blod.gr

 

13 Φεβρουαρίου 2017

«DNA, διατροφή και μακροζωία»

Αντιγόνη Δήμα, Ερευνήτρια Γ', Τομέας Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών Αλέξανδρος Φλέμιγκ

Δείτε την ομιλία της κυρίας Δήμα στο site του mednutrition.gr

 

16 Ιανουαρίου 2017

«Πώς να μοιράσετε την πίτα: αλγόριθμοι για προβλήματα ανάθεσης αγαθών»

Βαγγέλης Μαρκάκης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 

Δείτε την ομιλία του κ. Μαρκάκη στο site του blod.gr

 

 

CS E 1st3rd 

 

12 Δεκεμβρίου 2016

«Υποθαλάσσια ηφαίστεια: "Παράθυρο" στο εσωτερικό της Γης. Το παράδειγμα της Σαντορίνης»

Παρασκευή Νομικού, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Δείτε την ομιλία της κυρίας Νομικού στο site του blod.gr

 

14 Νοεμβρίου 2016

«Παραγήινοι αστεροειδείς: πόσο επικίνδυνοι είναι;»

Άλκηστις Μπονάνου, Εντεταλμένη Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεσκόπησης, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Δείτε την ομιλία της κυρίας Μπονάνου στο site του blod.gr

 

17 Οκτωβρίου 2016

«Το αρχικό Σύμπαν»

Στάθης Αντωνίου, Διδακτορικός φοιτητής Μαθηματικών, Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Γιάννης Νταλιάνης, Ερευνητικός συνεργάτης της Ομάδας Θεωρητικής Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων, Τομέας Φυσικής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

 

 

Δ' κύκλος ομιλιών του CAFE SCIENTIFIQUE 2015-16:

 

photos new small2

 

3 Ιουνίου 2016

«Ποιότητα και ασφάλεια τροφίμων: από την εμπειρία στην αυτοματοποίηση»

Παναγιώτης Σκανδάμης, Επίκουρος Καθηγητής, Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου & Υγιεινής Τροφίμων και Ποτών, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Δείτε την ομιλία του κ. Σκανδάμη στο site του blod.gr

 

 

Final poster 12May2016 sm 

 

12 Μαΐου 2016 (oμιλία σε συνδυασμό με ξενάγηση στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος)

Πυρήνες στο Σύμπαν: «Αστρομαγειρέματα» μετά το τρίτο λεπτό της Δημιουργίας

Σωτήριος Χαρισόπουλος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής (ΙΠΣΦ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και Επικεφαλής του Εργαστηρίου Επιταχυντή Tandem

Δείτε το βίντεο της ομιλίας κατεβάζοντας το σχετικό αρχείο (μέγεθος .wmv αρχείου 412MB)

 

 

Tο CAFE SCIENTIFIQUE συμμετείχε στο Athens Science Festival που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, aπό τις 5 έως τις 10 Απριλίου 2016.

Μάθαμε πολλά, περάσαμε ωραία... και του χρόνου!

Εδώ μπορείτε να δείτε βιντεοσκοπημένες κάποιες από τις ομιλίες που έγιναν στα πλαίσια του φεστιβάλ.

 

ASF2016 banner

 

8 Απριλίου 2016 (στα πλαίσια του Athens Science Festival)

«Το ανθρώπινο μικροβίωμα, ο άδηλος συνοδοιπόρος υγείας»

Διονύσης Σγούρας, Κύριος Ερευνητής, Εργαστήριο Ιατρικής Μικροβιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ

 

7 Απριλίου 2016 (στα πλαίσια του Athens Science Festival)

«Η τέχνη της απάτης και του τρολαρίσματος στην επιστήμη»

Γιάννης Κερκινές, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Δείτε την ομιλία του κ. Κερκινέ στο site του blod.gr

 

 

CS D 2nd3rd

 

11 Μαρτίου 2016 (συνδιοργάνωση με το Innovathens)

«Κατασκευάζοντας ιστούς: αναγέννηση δοντιών»

Κέλλυ Διαμαντή, Ενδοδοντολόγος, Ερευνήτρια, Οδοντιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Δείτε την ομιλία της κυρίας Διαμαντή στο site του blod.gr

 

12 Φεβρουαρίου 2016

«Ξέρουμε πώς νιώθεις!» - Οι μηχανές μαθαίνουν να αναγνωρίζουν συναισθήματα

Αμαρυλλίς Ραουζαίου, Ερευνήτρια, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Δείτε την ομιλία της κυρίας Ραουζαίου στο site του blod.gr

 

29 Ιανουαρίου 2016

«Ταξίδι από τη γη στο ανθρώπινο δέρμα»

Kωνσταντίνος Γαρδίκης, Διευθυντής Επιστημονικών Υποθέσεων, Apivita

Δείτε το βίντεο της ομιλίας κατεβάζοντας το σχετικό αρχείο (μέγεθος .avi αρχείου 830MB)

Δείτε τις διαφάνειες που συνόδευαν την ομιλία

  

 

CS D 1st3rd

 

4 Δεκεμβρίου 2015

«Μιλώντας με τον καρκίνο»

Κωνσταντίνος Γκιρτής, Ειδικός Επιστήμονας, Διεύθυνση Αξιολόγησης, Τμήμα Προϊόντων Ανθρώπινης Χρήσης, Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων

 

20 Νοεμβρίου 2015

«Ενοποίηση της Ευρωπαικής Αγοράς Ενέργειας: πώς επηρεάζεται το περιβάλλον και ο λογαριασμός του ρεύματος»

Αθανάσιος Δαγούμας, Λέκτορας, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Δείτε την ομιλία του κ. Δαγούμα στο site του blod.gr

 

16 Οκτωβρίου 2015

«1 εγκέφαλος ή 2 ημισφαίρια;»

Mαριέττα Παπαδάτου-Παστού, Λέκτορας, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Δείτε την ομιλία της κυρίας Παπαδάτου-Παστού στο site του blod.gr