Europe & Scandinavia: Athens

Created On Tuesday, 22 January 2013 10:14 By Administrator
κελάρι Athenaeum
Αδριανού 3
105 55 Θησείο
210 3210239
http://www.athenaeum.com.gr/el/contact/
 
    
 

Μια πρωτοβουλία για την Επικοινωνία της Επιστήμης

 

Tο Cafe Scientifique είναι μια σειρά επιστημονικών διαλέξεων ανοιχτών και προσιτών στο κοινό, που σας δίνουν τη δυνατότητα να ενημερωθείτε για επιστημονικά θέματα και να γνωρίσετε τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

Μπορείτε να δείτε βίντεο από προηγούμενες ομιλίες μας στο site του blod.gr:

κύκλος 2014-2015

κύκλος 2015-2016

κύκλος 2016-2018

 

Οι ομιλίες διεξάγονται μια φορά το μήνα. 

Ώρα προσέλευσης: 7μμ. Είσοδος δωρεάν.

 

Συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο σχετικά με τις εκδηλώσεις του Cafe Scientifique στην Αθήνα, ώστε να διαμορφώσουμε ανάλογα το πρόγραμμά μας. 

Εναλλακτικά, αν έχετε προτάσεις για θέματα που σας ενδιαφέρουν ή για συγκεκριμένους ομιλητές που θέλετε να καλέσουμε, στείλτε μας email στο: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Γραφιστικά: www.dimitrisdavakis.gr

    
Cafe Scientifique Athens
  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
    
Facebook CafeSci Athens
   

   


 

Αγαπητοί φίλοι, 

Σας περιμένουμε στην επόμενη ομιλία του Cafe Scientifique.

Πριν μπούμε σε Χριστουγεννιάτικους ρυθμούς, ας κοιτάξουμε λίγο προς τ'αστέρια!

https://www.facebook.com/events/205790323675958

 

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, 7μμ

«Αστροβιολογία: Η επιστήμη της αναζήτησης της αρχής και της εξέλιξης της ζωής»

Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Εργαστήριο Ορυκτολογίας-Πετρολογίας-Κοιτασματολογίας, Σχολή Μηχανολόγων Μεταλλείων-Μεταλλουργών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

 

Astrbiologia FBpost

 

Λίγα λόγια για το θέμα:

Η αναζήτηση της ζωής σε άλλους πλανήτης δημιούργησε την Αστροβιολογία, ένα καινούργιο διεπιστημονικό πεδίο έρευνας. Αν και η αναζήτηση αυτή ξεκίνησε από χημικούς και βιολόγους, συνδέθηκε άμεσα με τη γεωλογία, δεδομένου ότι και τα ίχνη της ζωής φυλάσσονται πολύ καλά μέσα στα ορυκτά και τα πετρώματα και μόνο εκεί μπορούμε να τα βρούμε. Άλλωστε, η παλαιοντολογία θεωρείται μέρος της γεωλογίας και διδάσκεται στα προγράμματα σπουδών των γεωλογικών τμημάτων. Ίσως τα ίχνη αυτά να βρίσκονται ακόμη στη γη μας, αν και αυτό δεν είναι πολύ πιθανό μιας και τα πρώτα πετρώματά της ανακυκλώθηκαν πολλαπλώς λόγω των τεκτονικών κινήσεων. Είναι όμως πολύ πιθανό να βρίσκονται ακόμη σε άλλους πλανήτες, γι' αυτό και τους εξερευνούμε, όπως για παράδειγμα τον Πλανήτη Άρη. Το εύρος της πληροφορίας που αντλήσαμε μέχρι τώρα ήταν τέτοιο που πλέον αυτές οι επιστήμες έχουν τόσο πολύ διεισδύσει η μία στην άλλη, ώστε μπορούμε να θεωρήσουμε την Αστροβιολογία σαν μια αυτόνομη επιστήμη, ενώ διαφαίνεται πλέον η ανάγκη δημιουργίας προγραμμάτων σπουδών Αστροβιολογίας. Αυτή η αναζήτηση τελικά μας οδήγησε σε νέα μονοπάτια που ταυτίζονται και με τις αρχικές μας φιλοσοφικές ανησυχίες και ερωτήματα, δηλαδή: Πώς ξεκίνησε η ζωή και σε ποια περιβάλλοντα; Ξεκίνησε εδώ στην γη μας ή είμαστε όλοι εξωγήινοι; Ποια είναι τα φυσικοχημικά όρια ύπαρξης της ζωής;

 

Στην ομιλία θα αναφερθούμε στις βασικές αρχές της νέας αυτής επιστήμης, και στα περιβάλλοντα που υποθέτουμε ότι ξεκίνησε η ζωή, στα είδη των ιχνών "απολιθωμάτων" που αφήνει η ζωή στα πετρώματα και ορυκτά αυτών των περιβαλλόντων, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο τα ανιχνεύουμε ή τα διακρίνουμε.

 

Ο ομιλητής μας:

Ο Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης σπούδασε Γεωλογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Manchester στην Αγγλία, απ' όπου έλαβε μεταπτυχιακό και διδακτορικό στον τομέα των Επιστημών της Γης. Εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Τμήμα Γενικών Επιστημών (τώρα Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών). Έχει εργαστεί επίσης στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, και στο Ινστιτούτο Μικρομηχανικής και Μηχανικής Ακριβείας, του Πολυτεχνείου της Βιέννης στην Αυστρία, όπου ασχολήθηκε με τη μικρομηχανική και τις φωτονικές τεχνολογίες. Από το 2003 διδάσκει στον Τομέα Γεωλογικών Επιστημών της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου σήμερα είναι Αναπληρωτής Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ορυκτολογίας, Πετρολογίας και Κοιτασματολογίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ορυκτολογία και τις εφαρμογές της, την πετρολογία, τους ορυκτούς πόρους, τη γεωχημεία, την πλανητολογία, την αστροβιολογία και την ανάπτυξη αναλυτικών συστημάτων και λογισμικού. Είναι εντεταλμένο μέλος για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Αστροβιολογίας (European Astrobiology Network Association - EANA) και προωθεί την Αστροβιολογία στην Ελλάδα μέσω της ιστοσελίδας που διαχειρίζεται (http://www.astrobiology.gr). Ασχολείται επίσης με τη συντήρηση και τον καθαρισμό αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς με τεχνικές laser.

 

Οι εκδηλώσεις του Cafe Scientifique γίνονται στο κελάρι του Athenaeum (Αδριανού 3, Θησείο, 210 3210239). Ο χώρος είναι ακριβώς μπροστά στο σταθμό ΗΣΑΠ Θησείο (δίπλα στις γραμμές του τρένου, 50μ με κατεύθυνση προς Μοναστηράκι). 

 

Η είσοδος στις εκδηλώσεις μας είναι ελεύθερη, αλλά υπάρχει μια ελάχιστη κατανάλωση 3 ευρώ. Δεν χρειάζεται να κάνετε κράτηση, αλλά για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη συμμετοχή τηρείται σειρά προτεραιότητας (χωρητικότητα: περίπου 80 άτομα).

 

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος θεσμός Cafe Scientifique, έως και τον Ιούνιο του 2019, περιμένει τους φίλους της γνώσης να τους μυήσει σε σημαντικά επιστημονικά θέματα. Έγκριτοι και βραβευμένοι καθηγητές και ερευνητές από τον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό χώρο, θα μας ξεναγήσουν στην έρευνα που πραγματοποιείται στην Ελλάδα σχετικά με την τεχνολογία blockchain, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις σύγχρονες «βιβλικές» καταστροφές, τα μανιτάρια, τη γήρανση και τις διαταραχές μνήμης.

 

Recent speakers   


ArxitektonikiXoros FBpost sm

 

12 Νοεμβρίου 2018

«Αρχιτεκτονική + Χώρος»

Μαριάννα Αθανασιάδου, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Master in Architecture - Harvard University, schema architecture & engineering 

 

Μερικά από τα ερωτήματα που θα μας απασχολήσουν:

Τι είναι χώρος; Πώς η αρχιτεκτονική χρησιμοποιεί τον χώρο; Πώς εξελίχθηκε ιστορικά η δημιουργία του χώρου; Ποια είναι η σχέση της κλίμακας με τον χώρο; Ποια στοιχεία του χώρου επιδρούν στον άνθρωπο; Πώς ο χώρος διεγείρει τις αισθήσεις;

 

Η Μαριάννα Αθανασιάδου αποφοίτησε με άριστα από την σχολή Αρχιτεκτονικής του Arizona State University (ASU). Έλαβε βραβεία και υποτροφίες για τις ακαδημαϊκές επιδόσεις της. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της με υποτροφία και Advanced Placement στο Πανεπιστήμιο Harvard απ' όπου αποφοίτησε το 2005. Εκεί διακρίθηκε για τις εργασίες της «Cheongyecheon’s Restoration in Seoul» και «Housing Development in Boston» οι οποίες δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Harvard Studio Works. Ήταν φιναλίστ για το Clifford Wong Prize στον αστικό σχεδιασμό για την Διπλωματική της Εργασία ανάπλασης και επανάχρησης του Ολυμπιακού Χωριού της Αθήνας. Το 2001 με την πανεπιστημιακή ομάδα GLUE έλαβε το βραβείο Progressive Architecture Award για την ανάπλαση της λεωφόρου Scottsdale στην Αριζόνα. Έχει συνεργαστεί με σημαντικά διεθνή γραφεία στο Φοίνιξ, στο Λος Άντζελες, στη Βοστώνη και την Αθήνα. Πολλά από τα έργα της έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά και έχουν εκτεθεί στα Μουσεία Getty, MoΜΑ, και στο World Architecture Festival. Έχει λάβει επίσης σημαντικά βραβεία με το γραφείο της schema architecture & engineering, όπως Έπαινο από τις ΔΟΜΕΣ για το καλύτερο πραγματοποιημένο έργο των ετών 2011‐2015. To 2018 έλαβε το βραβείο αρχιτεκτονικής «Europe 40 UNDER 40» ως μία από τους 40 πιο ελπιδοφόρους και αναδυόμενους νέους αρχιτέκτονες κάτω των 40 ετών στην Ευρώπη, από το Διεθνές Μουσείο του Chicago Athenaum και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αρχιτεκτονικής Τέχνης & Αστικών Σπουδών.

 

 

Final FBpost Jun2018sm

 

27 Ιουνίου 2018

«Μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες»

Επαμεινώνδας Χρήστου, Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών

 

21May FBpost

 

21 Μαΐου 2018

«Laser: μια λαμπρή συμφωνία ύλης και φωτός στην καθημερινή μας ζωή!»

Φιλήμων Ζαχαράτος, Ερευνητής, Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

 

PoS

 

Πολλοί από τους ομιλητές του Cafe Scientifique έδωσαν το παρόν στο 1ο Pint of Science που διοργανώθηκε στις 14-16 Μαΐου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ταυτόχρονα με άλλες 20 χώρες! Περάσαμε όμορφα μαθαίνοντας και συζητώντας επιστημονικά και τεχνολογικά ερωτήματα με το κατάλληλο (οινό)πνεύμα. Και του χρόνου!

 

artwork Apr

 

Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

«Διατροφή και καρκίνος»

Ειρήνη Χριστάκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc, Υποψήφια Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Δείτε τις διαφάνειες που συνόδευαν την ομιλία

 

 

CS F 2nd3rd small

 

26 Μαρτίου 2018

«Η Οδύσσεια της Νανο-Ηλεκτρονικής»

Παναγιώτης Δημητράκης, Ερευνητής Β’, Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

 

26 Φεβρουαρίου 2018

«Εξατομικευμένες θεραπείες για τον καρκίνο»

Στέφανος Λαμπρόπουλος, Παθολόγος Ογκολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής, 3η Ογκολογική Κλινική, Νοσοκομείο Υγεία

 

23 Ιανουαρίου 2018

«Κβαντικός υπολογισμός και κβαντικοί υπολογιστές»

Θεόδωρος Ανδρόνικος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Δείτε την ομιλία του κ. Ανδρόνικου στο site του blod.gr

 

 

CS F 1st3rd small

 

11 Δεκεμβρίου 2017

«Eμβόλια –μύθοι και αλήθειες»

Λία Συρίδου, ΜD-PhD, Επιμελήτρια Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος, Γενικό Νοσοκομείο Θριάσιο

 

20 Νοεμβρίου 2017

«Μεταφορά τεχνολογίας από το εργαστήριο στη διεθνή αγορά»

Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Πρόεδρος MIT Enterprise Forum Greece

 

23 Οκτωβρίου 2017

«Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων: πώς ο άνθρωπος έφτιαξε ένα μηχανικό σύμπαν»

Ξενοφών Μουσάς, Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος, Τομέας Αστροφυσικής, Αστρονομίας, Μηχανικής, Τμήμα Φυσικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

 

E' κύκλος ομιλιών του CAFE SCIENTIFIQUE 2016-17:

 

CS E 3rd3rd small

 

26 Ιουνίου 2017

«Η συμβολή των τεχνολογιών πληροφορικής στην Υγεία»

Ζωή Κούρνια, Ερευνήτρια Γ', Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών

 

23 Μαΐου 2017

«CSI Athens: ο ρόλος του DNA στην εγκληματολογία»

Δρ. Νικόλαος Σγαντζής

 

3 Απριλίου 2017 

«Πυρηνική Ενέργεια: "Πράσινη" ή όχι;»

Χρήστος Τσαμπάρης, Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών

Δείτε τις διαφάνειες που συνόδευαν την ομιλία

 

CS E 2nd3rd small 

 

13 Μαρτίου 2017

«Τι είναι η βαρύτητα;»

Γιώργος Πάστρας, Μεταδιδακτορικός Επιστημονικός Συνεργάτης, Ινστιτούτο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο 

Δείτε την ομιλία του κ. Πάστρα στο site του blod.gr

 

13 Φεβρουαρίου 2017

«DNA, διατροφή και μακροζωία»

Αντιγόνη Δήμα, Ερευνήτρια Γ', Τομέας Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών Αλέξανδρος Φλέμιγκ

Δείτε την ομιλία της κυρίας Δήμα στο site του mednutrition.gr

 

16 Ιανουαρίου 2017

«Πώς να μοιράσετε την πίτα: αλγόριθμοι για προβλήματα ανάθεσης αγαθών»

Βαγγέλης Μαρκάκης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 

Δείτε την ομιλία του κ. Μαρκάκη στο site του blod.gr

 

 

CS E 1st3rd 

 

12 Δεκεμβρίου 2016

«Υποθαλάσσια ηφαίστεια: "Παράθυρο" στο εσωτερικό της Γης. Το παράδειγμα της Σαντορίνης»

Παρασκευή Νομικού, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Δείτε την ομιλία της κυρίας Νομικού στο site του blod.gr

 

14 Νοεμβρίου 2016

«Παραγήινοι αστεροειδείς: πόσο επικίνδυνοι είναι;»

Άλκηστις Μπονάνου, Εντεταλμένη Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεσκόπησης, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Δείτε την ομιλία της κυρίας Μπονάνου στο site του blod.gr

 

17 Οκτωβρίου 2016

«Το αρχικό Σύμπαν»

Στάθης Αντωνίου, Διδακτορικός φοιτητής Μαθηματικών, Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Γιάννης Νταλιάνης, Ερευνητικός συνεργάτης της Ομάδας Θεωρητικής Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων, Τομέας Φυσικής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

 

 

Δ' κύκλος ομιλιών του CAFE SCIENTIFIQUE 2015-16:

 

photos new small2

 

3 Ιουνίου 2016

«Ποιότητα και ασφάλεια τροφίμων: από την εμπειρία στην αυτοματοποίηση»

Παναγιώτης Σκανδάμης, Επίκουρος Καθηγητής, Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου & Υγιεινής Τροφίμων και Ποτών, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Δείτε την ομιλία του κ. Σκανδάμη στο site του blod.gr

 

 

Final poster 12May2016 sm 

 

12 Μαΐου 2016 (oμιλία σε συνδυασμό με ξενάγηση στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος)

Πυρήνες στο Σύμπαν: «Αστρομαγειρέματα» μετά το τρίτο λεπτό της Δημιουργίας

Σωτήριος Χαρισόπουλος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής (ΙΠΣΦ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και Επικεφαλής του Εργαστηρίου Επιταχυντή Tandem

Δείτε το βίντεο της ομιλίας κατεβάζοντας το σχετικό αρχείο (μέγεθος .wmv αρχείου 412MB)

 

 

Tο CAFE SCIENTIFIQUE συμμετείχε στο Athens Science Festival που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, aπό τις 5 έως τις 10 Απριλίου 2016. Μάθαμε πολλά, περάσαμε ωραία... και του χρόνου! Εδώ μπορείτε να δείτε βιντεοσκοπημένες κάποιες από τις ομιλίες που έγιναν στα πλαίσια του φεστιβάλ.

 

ASF2016 banner

 

8 Απριλίου 2016 (στα πλαίσια του Athens Science Festival)

«Το ανθρώπινο μικροβίωμα, ο άδηλος συνοδοιπόρος υγείας»

Διονύσης Σγούρας, Κύριος Ερευνητής, Εργαστήριο Ιατρικής Μικροβιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ

 

7 Απριλίου 2016 (στα πλαίσια του Athens Science Festival)

«Η τέχνη της απάτης και του τρολαρίσματος στην επιστήμη»

Γιάννης Κερκινές, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Δείτε την ομιλία του κ. Κερκινέ στο site του blod.gr

 

 

CS D 2nd3rd

 

11 Μαρτίου 2016 (συνδιοργάνωση με το Innovathens)

«Κατασκευάζοντας ιστούς: αναγέννηση δοντιών»

Κέλλυ Διαμαντή, Ενδοδοντολόγος, Ερευνήτρια, Οδοντιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Δείτε την ομιλία της κυρίας Διαμαντή στο site του blod.gr

 

12 Φεβρουαρίου 2016

«Ξέρουμε πώς νιώθεις!» - Οι μηχανές μαθαίνουν να αναγνωρίζουν συναισθήματα

Αμαρυλλίς Ραουζαίου, Ερευνήτρια, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Δείτε την ομιλία της κυρίας Ραουζαίου στο site του blod.gr

 

29 Ιανουαρίου 2016

«Ταξίδι από τη γη στο ανθρώπινο δέρμα»

Kωνσταντίνος Γαρδίκης, Διευθυντής Επιστημονικών Υποθέσεων, Apivita

Δείτε το βίντεο της ομιλίας κατεβάζοντας το σχετικό αρχείο (μέγεθος .avi αρχείου 830MB)

Δείτε τις διαφάνειες που συνόδευαν την ομιλία

  

 

CS D 1st3rd

 

4 Δεκεμβρίου 2015

«Μιλώντας με τον καρκίνο»

Κωνσταντίνος Γκιρτής, Ειδικός Επιστήμονας, Διεύθυνση Αξιολόγησης, Τμήμα Προϊόντων Ανθρώπινης Χρήσης, Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων

 

20 Νοεμβρίου 2015

«Ενοποίηση της Ευρωπαικής Αγοράς Ενέργειας: πώς επηρεάζεται το περιβάλλον και ο λογαριασμός του ρεύματος»

Αθανάσιος Δαγούμας, Λέκτορας, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Δείτε την ομιλία του κ. Δαγούμα στο site του blod.gr

 

16 Οκτωβρίου 2015

«1 εγκέφαλος ή 2 ημισφαίρια;»

Mαριέττα Παπαδάτου-Παστού, Λέκτορας, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Δείτε την ομιλία της κυρίας Παπαδάτου-Παστού στο site του blod.gr

 

Γ' κύκλος ομιλιών του CAFE SCIENTIFIQUE 2014-15:

 

 

CS C 3rdThird small

 

16 Ιουνίου 2015

«Από τη βιόσφαιρα στη λιθόσφαιρα: το ταξίδι ενός απολιθώματος στο χρόνο»

Ελίζαμπεθ Σταθοπούλου, Δρ. Γεωλογίας, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π), Τομέας Ιστορικής Γεωλογίας & Παλαιοντολογίας, Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

19 Μαΐου 2015

«Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε: o Πιραντέλλο συναντά τις νευροεπιστήμες»

Ειρήνη Σκαλιόρα, Εντεταλμένη Ερευνήτρια, Εργαστήριο Νευροφυσιολογίας, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών

Δείτε τις διαφάνειες της παρουσίασης της κυρίας Σκαλιόρα

 

28 Απριλίου 2015

«Γενόσημα Φάρμακα: Tί είναι, πώς αναπτύσσονται και γιατί πρέπει να τα προτιμούμε»

Άρτεμις Καλέζη, Ερευνήτρια, Τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης Καινοτόμων Προϊόντων Υγείας, Pharmathen

Δείτε την ομιλία της κυρίας Καλέζη στο site του blod.gr

 

Tο CAFE SCIENTIFIQUE συμμετείχε στο Athens Science Festival που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, aπό τις 17 έως τις 22 Mαρτίου 2015.

Μάθαμε πολλά, περάσαμε ωραία... και του χρόνου!

Εδώ μπορείτε να δείτε βιντεοσκοπημένες κάποιες από τις ομιλίες που έγιναν στα πλαίσια του φεστιβάλ!

 

CS-C-2ndThird-small

 

20 Μαρτίου 2015 (στα πλαίσια του Athens Science Festival)

«Ανοσοποιητικό και νευρικό σύστημα: Στενές επαφές σε υγεία και νόσο»

Χάρης Αλεξόπουλος, Επιστημονικός Συνεργάτης, Μονάδα Νευροανοσολογίας, Εργαστήριο Παθολογικής Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 

 

19 Φεβρουαρίου 2015

«Αρχιτεκτονική VS Μουσική»

Πάνος Παρθένιος, Αρχιτέκτων Μηχανικός, DDes Harvard GSD, Επίκουρος Καθηγητής, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Διευθυντής Εργαστηρίου Ψηφιακών Μέσων Σχεδιασμού, Πολυτεχνείο Κρήτης

Δείτε το βίντεο της ομιλίας κατεβάζοντας το σχετικό αρχείο .mp4 (μέγεθος .mp4 αρχείου 840MB)

 

20 Ιανουαρίου 2015

«Mικρορευστομηχανικά μικροσυστήματα: γενετικά εργαστήρια σε μέγεθος παλάμης»

Θάνος Δεμίρης, Συνιδρυτής και Διευθυντής του Τμήματος Έρευνας & Ανάπτυξης, micro2gen, Τεχνολογικό και Επιστημονικό Πάρκο Αττικής «Λεύκιππος», ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Δείτε το βίντεο της ομιλίας κατεβάζοντας το σχετικό αρχείο .mp4 (μέγεθος .mp4 αρχείου 184MB)

 

CS-C-1stHalf

 

16 Δεκεμβρίου 2014

«Βιολογική Χημεία: νέα επιστήμη σε παρθένο χώρο» 

Ορέστης Τσόλας, Oμότιμος Kαθηγητής Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τέως διευθυντής του Βιοχημικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Σύμβουλος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Δείτε την ομιλία του κύριου Τσόλα στο site του blod.gr

 

18 Νοεμβρίου 2014

«H χρυσή τομή και οι αριθμοί Fibonacci στην καθημερινή μας ζωή»

Βασίλειος Συμεωνίδης, Καθηγητής Μαθηματικών, Deree College, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος 

Δείτε την ομιλία του κύριου Συμεωνίδη στο site του blod.gr

 

21 Οκτωβρίου 2014

«Παίζοντας με τα δισεκατομμυριοστά του εκατομμυριοστού του δευτερολέπτου: τεχνολογία και ιατρική με υπερβραχείς παλμούς laser»

Μαρία Κάνδυλα, Ερευνήτρια Γ', Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

 

 

B' κύκλος ομιλιών του CAFE SCIENTIFIQUE 2013-2014

«Υγεία, περιβάλλον και νέες τεχνολογίες»

 

CS-B-2ndHalf-b 

 

17 Ιουνίου 2014

«Το κεντρικό νευρικό σύστημα δεν είναι μόνο στο κεφάλι μας»

Λασκαρώ Ζαγοραίου, Ερευνήτρια Γ', Τομέας Νευροεπιστημών, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών

Δείτε την ομιλία της κυρίας Ζαγοραίου στο site του blod.gr

 

20 Μαΐου 2014

«Γενετικά νοσήματα-Γενετική συμβουλευτική»

Μαρία Τζέτη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Εργαστήριο Ιατρικής Γενετικής, Τομέας Υγείας Μητέρας Παιδιού, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

Από τις 30 Απριλίου ως τις 4 Μαΐου 2014, το CAFE SCIENTIFIQUE συμμετείχε στο πρώτο Athens Science Festival που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Μάθαμε πολλά, περάσαμε ωραία... και του χρόνου!

Εδώ μπορείτε να δείτε βιντεοσκοπημένες κάποιες από τις ομιλίες που έγιναν στα πλαίσια του φεστιβάλ!

 

29 Απριλίου 2014

«Υψηλή τεχνολογία Made in Greece; Μα και φυσικά!»

Κώστας Γιαννακόπουλος, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας, Τομέας Μικροηλεκτρονικής, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Δείτε την αντίστοιχη ομιλία του κύριου Γιαννακόπουλου στο Athens Science Festival στο site του blod.gr

 

 

18 Μαρτίου 2014

«Ατμοσφαιρκή ρύπανση: Νέες προκλήσεις και κατευθύνσεις»

Λίλα Διαπούλη, Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια, Εργαστήριο Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος, Ινστιτούτο Πυρηνικών & Ραδιολογικών Επιστημών & Τεχνολογίας, Ενέργειας & Ασφάλειας, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος 

Δείτε το βίντεοτης ομιλίας κατεβάζοντας τα σχετικά αρχεία .mp4 (είναι σε 3 μέρη, περίπου μισή ώρα το καθένα)

[part1.mp4] (μέγεθος .mp4 αρχείου 437MB)

[part2.mp4] (μέγεθος .mp4 αρχείου 437MB)

[part3.mp4] (μέγεθος .mp4 αρχείου 307MB)

Μπορείτε επίσης να δείτε την αντίστοιχη ομιλία της κυρίας Διαπούλη στο Athens Science Festival στο site του blod.gr

 

18 Φεβρουαρίου 2014

«Σκέφτονται τα κύτταρα;»

Λεωνίδας Αλεξόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Εργαστήριο Συστημικής Εμβιομηχανικής, Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Δείτε το βίντεο της ομιλίας κατεβάζοντας τα σχετικό αρχεία .mp4 (είναι σε 2 μέρη, περίπου μισή ώρα το καθένα, και δυστυχώς μας λείπουν τα πρώτα 1-2 λεπτά λόγω τεχνικών προβλημάτων...) 

[part1.mp4] (μέγεθος .mp4 αρχείου ~340MB) 

[part2.mp4] (μέγεθος .mp4 αρχείου ~250MB)

 

21 Ιανουαρίου 2014

«Μουσική και ζωγραφική στο διάστημα: Από τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα στο πολικό σέλας»

Ιωάννης Δαγκλής, Καθηγητής, Τομέας Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής, Τμήμα Φυσικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ακούστε την ομιλία κατεβάζοντας το σχετικό αρχείο .mp3 (διάρκεια 90 λεπτά μαζί με τις ερωτήσεις/συζήτηση, μέγεθος αρχείου ~100 ΜΒ). Δείτε τις διαφάνειες που συνόδευαν την ομιλία [part1.pdf]  [part2.pdf]  [FlairRain video]

Μπορείτε επίσης να δείτε την αντίστοιχη ομιλία του κυρίου Δαγκλή στο Athens Science Festival στο site του blod.gr

 

 

17 Δεκεμβρίου 2013

«Αναζητώντας το ελιξήριο της νεότητας»

Στάθης Γκόνος, Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Ακούστε την ομιλία κατεβάζοντας το σχετικό αρχείο .mp3 (διάρκεια 90 λεπτά μαζί με τις ερωτήσεις/συζήτηση, μέγεθος αρχείου ~100 ΜΒ) 

 

19 Νοεμβρίου 2013

«Κουνούπι-τίγρης: τουρίστας ή κατακτητής;»

Αντώνης Μιχαηλάκης, Ερευνητής Γ', Τμήμα Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο

Δείτε την αντίστοιχη ομιλία του κύριου Μιχαηλάκη στο Athens Science Festival στο site του blod.gr

 

22 Οκτωβρίου 2013

«Ο αρχιτεκτονικός χώρος της οθόνης»

Όλγα Βενετσιάνου, Υποψήφια Διδάκτωρ, Αρχιτεκτονική Σχολή, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Δείτε την ομιλία στο youtube.

 

 

Α' κύκλος ομιλιών του CAFE SCIENTIFIQUE -  Άνοιξη 2013

«Η επιστήμη στην καθημερινότητα»

 

 

 

18 Ιουνίου 2013

«Ανακάλυψη νέων βιοδεικτών για τη διάγνωση του καρκίνου»

Μάκης Ζωιδάκης, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Τομέας Βιοτεχνολογίας, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών

 

22 Μαΐου 2013 

«Κι όμως ο εγκέφαλος αναγεννάται: πως η κατάρριψη ενός επιστημονικού μύθου έδωσε νέες ελπίδες στην ιατρική»

Παναγιώτης Πολίτης, Ερευνητής Δ', Τομέας Ιστολογίας, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών

Ακούστε την ομιλία κατεβάζοντας το σχετικό αρχείο .mp3 (διάρκεια 80 λεπτά μαζί με τις ερωτήσεις/συζήτηση, μέγεθος αρχείου ~100 ΜΒ). Δείτε τις διαφάνειες που συνόδευαν την ομιλία

 

23 Απριλίου 2013

«Μετακινήσεις στην εποχή της πληροφορίας: Προοπτικές και προκλήσεις»


Last Updated On Monday, 03 December 2018 09:55 By Athens