Europe & Scandinavia: Athens

Created On Tuesday, 22 January 2013 10:14 By Administrator
κελάρι Athenaeum
Αδριανού 3
105 55 Θησείο
210 3210239
http://www.athenaeum.com.gr/el/contact/
 
    
 

Μια πρωτοβουλία για την Επικοινωνία της Επιστήμης

 

Tο Cafe Scientifique είναι μια σειρά επιστημονικών διαλέξεων ανοιχτών και προσιτών στο κοινό, που σας δίνουν τη δυνατότητα να ενημερωθείτε για επιστημονικά θέματα και να γνωρίσετε τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

Μπορείτε να δείτε βίντεο από προηγούμενες ομιλίες μας στο site του blod.gr:

κύκλος 2014-2015

κύκλος 2015-2016

κύκλος 2016-2017

 

Οι ομιλίες διεξάγονται μια φορά το μήνα. 

Ώρα προσέλευσης: 7μμ. Είσοδος δωρεάν.

 

Συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο σχετικά με τις εκδηλώσεις του Cafe Scientifique στην Αθήνα, ώστε να διαμορφώσουμε ανάλογα το πρόγραμμά μας. 

Εναλλακτικά, αν έχετε προτάσεις για θέματα που σας ενδιαφέρουν ή για συγκεκριμένους ομιλητές που θέλετε να καλέσουμε, στείλτε μας email στο: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Γραφιστικά: www.dimitrisdavakis.gr

    
Cafe Scientifique Athens
  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
    
Facebook CafeSci Athens
   

   


 

Αγαπητοί φίλοι,

Σας περιμένουμε στην επόμενη ομιλία του Cafe Scientifique!

 

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018, 7μμ

«Η Οδύσσεια της Νανο-Ηλεκτρονικής»

Παναγιώτης Δημητράκης, Ερευνητή Β’, Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

 

Λίγα λόγια για το θέμα:

Η Οδύσσεια είναι το προσωπικό ταξίδι του καθενός μας στη διάρκεια της ζωής του για να βρει το νόημά της. Όμως οι Επιστήμες και ιδιαίτερα αυτές που σχετίζονται με την τεχνολογία έχουν μια μακραίωνη εξέλιξη από την εμφάνιση του ανθρώπου, εκφράζοντας τη βαθύτερη ανησυχία του για την κατανόηση του κόσμου. Έχουν δηλαδή τη δική τους Οδύσσεια. Στη σύντομη αυτή ομιλία, μέσα από παραδείγματα της καθημερινής μας ζωής ώστε να γίνει πιο κατανοητή η αποδόμηση πολλών τεχνολογικών «θαυμάτων», θα προσπαθήσουμε να αποδομήσουμε την επιστήμη της Νανο-ηλεκτρονικής, ακολουθώντας τα βήματα της εξέλιξής της από την εμφάνιση των λυχνιών μέχρι τις σημερινές υπερυπολογιστικές μηχανές. Έχει όμως ιδιαίτερη σημασία πέρα από τις όποιες καινούριες έννοιες και γνώσεις παρουσιαστούν, να σταθούμε και στο «επεισόδιο της Οδύσσειας» που επιτελείται στην Ελλάδα από επιστήμονες και ερευνητές προκειμένου να αλλάξει αμφίδρομα η σχέση τους με την κοινωνία: με σύγχρονες μεθόδους νανοτεχνολογίας που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή σύγχρονων Νανοηλεκτρονικών διατάξεων (έτσι καταφέραμε να έχουμε ισχυρούς mini υπολογιστές στα κινητά μας) γράφτηκε σε τσιπάκι πυριτίου όλος ο τόμος της Οδύσσειας (303 σελίδες Α4, ~15τμ επιφάνειας) σε μόλις 0.05 τετραγωνικά χιλιοστά, όπου το κάθε γράμμα είναι περίπου 50 δισεκατομμυριοστά του μέτρου (νανόμετρα)!

 

Ο ομιλητής μας

Ο Δρ Παναγιώτης Δημητράκης αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’όπου έλαβε και μεταπτυχιακό στη Φυσική Συμπυκνωμένης Ύλης, και συνέχισε το διδακτορικό του στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ. Έχει εργαστεί ως βοηθός έρευνας και ως ερευνητής σε πολλά εθνικά και ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα στο πεδίο της Μίκρο-Νάνοηλεκτρονικής, και ήταν υπεύθυνος έρευνας σε πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την European Space Agency (ESA) και συντονιστής έργου στα πλαίσια διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας. Σήμερα είναι επιστημονικός υπεύθυνος του έργου EINSTEIN και συντονιστής του έργου MEM-Q που υλοποιούνται στο πλαίσιο της Ελληνο-Ρωσικής συνεργασίας σε κβαντικές τεχνολογίες, και επιστημονικός υπεύθυνος δύο έργων για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων σε συνεργασία με ελληνικές εταιρίες. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 60 εργασίες σε διεθνή περιοδικά. Έχει συμμετάσχει στις επιστημονικές επιτροπές πολλών συνεδρίων σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ενώ έχει οργανώσει επί σειρά ετών (2010-2016) στο MRS Spring/Fall Meeting (USA) συνέδρια για ηλεκτρονικές διατάξεις μνήμης. Ανήκει στο επιστημονικό προσωπικό του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας (ΙΝΝ) του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος από το 2007. Σήμερα είναι Κύριος Ερευνητής (Ερευνητής Β’) και υπεύθυνος διαχείρισης της υποδομής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας και Μικροσυστημάτων.

 

artwork 26Mar sm

 

Οι εκδηλώσεις του Cafe Scientifique γίνονται στο κελάρι του Athenaeum (Αδριανού 3, Θησείο, 210 3210239). Ο χώρος είναι ακριβώς μπροστά στο σταθμό ΗΣΑΠ Θησείο (δίπλα στις γραμμές του τρένου, 50μ με κατεύθυνση προς Μοναστηράκι). 

 

Η είσοδος στις εκδηλώσεις μας είναι ελεύθερη, αλλά υπάρχει μια ελάχιστη κατανάλωση 3 ευρώ. Για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη συμμετοχή τηρείται σειρά προτεραιότητας (χωρητικότητα: περίπου 80 άτομα).

 

Ελπίζουμε να σας δούμε εκεί!

https://www.facebook.com/events/183903519060443/

 

Recent speakers   


Final 26Feb poster

 

26 Φεβρουαρίου 2018

«Εξατομικευμένες θεραπείες για τον καρκίνο»

Στέφανος Λαμπρόπουλος, Παθολόγος Ογκολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής, 3η Ογκολογική Κλινική, Νοσοκομείο Υγεία

 

Ο καρκίνος αποτελεί πλέον μια συχνή διάγνωση για πολλούς ανθρώπους. Υπολογίζεται ότι ένας στους τρείς ανθρώπους θα διαγνωστεί κάποια στιγμή με καρκίνο, ενώ υπάρχει σημαντική αύξηση τόσο στις ανεπτυγμένες χώρες με την αύξηση του μέσου όρου ζωής, αλλά και στον αναπτυσσόμενο κόσμο όπου και τα θεραπευτικά μέσα υπολείπονται σημαντικά. Η επιβίωση βέβαια έχει αυξηθεί σημαντικά, και το 2017 υπολογίστηκε ότι στις Η.Π.Α 20 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν είτε με καρκίνο, είτε είχαν ήδη θεραπευτεί. Τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει γίνει σημαντική προσπάθεια για την ανεύρεση νέων και εξατομικευμένων θεραπειών. Με τη γνώση μοριακών γενετικών χαρακτηριστικών, έχουν βρεθεί καινοτόμα  φάρμακα που αύξησαν την επιβίωση των ασθενών και βελτίωσαν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Ταυτόχρονα, η εξέλιξη της ανοσοθεραπείας δίνει ένα νέο άξονα στοχευμένης θεραπείας σε μια ομάδα ασθενών και πρόσφερε σε ορισμένους μακροχρόνια επιβίωση. Σήμερα, όμως, σημαντικός αναδύεται ο προβληματισμός για το υψηλό κόστος αυτών των θεραπειών και για την ορθή αναγνώριση αυτών που θα έχουν το μέγιστο θεραπευτικό όφελος  με τη μικρότερη δυνατή τοξικότητα.

 

Ο κ. Λαμπρόπουλος αποφοίτησε την Ιατρική Σχολή Αθηνών με βαθμό Άριστα το 1988 και στη διάρκεια των πανεπιστημιακών σπουδών έλαβε δύο φορές υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Κατά την στρατιωτική του θητεία υπηρέτησε ως δόκιμος αξιωματικός στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας της Αθήνας στο τμήμα Αιματολογίας. Συνέχισε μετά από εξετάσεις  στην ειδικότητα της Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο, και
 εξειδίκευση στην Αιματολογία - Ογκολογία και Μεταμόσχευση Μυελού στο Πανεπιστημίου της Μινεσότα στην Μινεάπολη. Μετά από πρόσκληση από τον καθηγητή G.Ginder ακολούθησε η εξειδίκευση του στην ερευνητική Ογκολογία στο Κέντρο Καρκίνου Massey στο πανεπιστήμιο Virginia Commonwealth. Το 2000 επέστρεψε στην Αθήνα και έκτοτε εργάζεται με την ομάδα της κας Ραζή στο νοσοκομείο Υγεία. Το 2002 προσκλήθηκε από το πανεπιστήμιο Virginia Commonwealth στη θέση του Assistant Professor στην Αιματολογία- Ογκολογία. Ο κ. Λαμπρόπουλος έχει βραβευθεί από διάφορους φορείς για τις ακαδημαϊκές επιδόσεις του, καθώς και την προσφορά του σε εθελοντικές εργασίες. Σε αυτά τα βραβεία συμπεριλαμβάνονται η διάκρισή του στην Ειδικότητα του ως καλύτερου ειδικευόμενου από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, στο Σικάγο αλλά και το Βραβείο για Εθελοντική Εργασία τον Μάιο του 2007 από το Πανεπιστήμιο της Αντίς Αμπέμπα στην Αιθιοπία.

 

 

Final 23Jan poster

 

23 Ιανουαρίου 2018

«Κβαντικός υπολογισμός και κβαντικοί υπολογιστές»

Θεόδωρος Ανδρόνικος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Δείτε την ομιλία του κ. Ανδρόνικου στο site του blod.gr

 

 

CS F 1st3rd small

 

11 Δεκεμβρίου 2017

«Eμβόλια –μύθοι και αλήθειες»

Λία Συρίδου, ΜD-PhD, Επιμελήτρια Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος, Γενικό Νοσοκομείο Θριάσιο

 

20 Νοεμβρίου 2017

«Μεταφορά τεχνολογίας από το εργαστήριο στη διεθνή αγορά»

Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Πρόεδρος MIT Enterprise Forum Greece

 

23 Οκτωβρίου 2017

«Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων: πώς ο άνθρωπος έφτιαξε ένα μηχανικό σύμπαν»

Ξενοφών Μουσάς, Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος, Τομέας Αστροφυσικής, Αστρονομίας, Μηχανικής, Τμήμα Φυσικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

 

E' κύκλος ομιλιών του CAFE SCIENTIFIQUE 2016-17:

 

CS E 3rd3rd small

 

26 Ιουνίου 2017

«Η συμβολή των τεχνολογιών πληροφορικής στην Υγεία»

Ζωή Κούρνια, Ερευνήτρια Γ', Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών

 

23 Μαΐου 2017

«CSI Athens: ο ρόλος του DNA στην εγκληματολογία»

Δρ. Νικόλαος Σγαντζής

 

3 Απριλίου 2017 

«Πυρηνική Ενέργεια: "Πράσινη" ή όχι;»

Χρήστος Τσαμπάρης, Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών

Δείτε τις διαφάνειες που συνόδευαν την ομιλία

 

CS E 2nd3rd small 

 

13 Μαρτίου 2017

«Τι είναι η βαρύτητα;»

Γιώργος Πάστρας, Μεταδιδακτορικός Επιστημονικός Συνεργάτης, Ινστιτούτο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο 

Δείτε την ομιλία του κ. Πάστρα στο site του blod.gr

 

13 Φεβρουαρίου 2017

«DNA, διατροφή και μακροζωία»

Αντιγόνη Δήμα, Ερευνήτρια Γ', Τομέας Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών Αλέξανδρος Φλέμιγκ

Δείτε την ομιλία της κυρίας Δήμα στο site του mednutrition.gr

 

16 Ιανουαρίου 2017

«Πώς να μοιράσετε την πίτα: αλγόριθμοι για προβλήματα ανάθεσης αγαθών»

Βαγγέλης Μαρκάκης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 

Δείτε την ομιλία του κ. Μαρκάκη στο site του blod.gr

 

 

CS E 1st3rd 

 

12 Δεκεμβρίου 2016

«Υποθαλάσσια ηφαίστεια: "Παράθυρο" στο εσωτερικό της Γης. Το παράδειγμα της Σαντορίνης»

Παρασκευή Νομικού, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Δείτε την ομιλία της κυρίας Νομικού στο site του blod.gr

 

14 Νοεμβρίου 2016

«Παραγήινοι αστεροειδείς: πόσο επικίνδυνοι είναι;»

Άλκηστις Μπονάνου, Εντεταλμένη Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεσκόπησης, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Δείτε την ομιλία της κυρίας Μπονάνου στο site του blod.gr

 

17 Οκτωβρίου 2016

«Το αρχικό Σύμπαν»

Στάθης Αντωνίου, Διδακτορικός φοιτητής Μαθηματικών, Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Γιάννης Νταλιάνης, Ερευνητικός συνεργάτης της Ομάδας Θεωρητικής Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων, Τομέας Φυσικής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

 

 

Δ' κύκλος ομιλιών του CAFE SCIENTIFIQUE 2015-16:

 

photos new small2

 

3 Ιουνίου 2016

«Ποιότητα και ασφάλεια τροφίμων: από την εμπειρία στην αυτοματοποίηση»

Παναγιώτης Σκανδάμης, Επίκουρος Καθηγητής, Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου & Υγιεινής Τροφίμων και Ποτών, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Δείτε την ομιλία του κ. Σκανδάμη στο site του blod.gr

 

 

Final poster 12May2016 sm 

 

12 Μαΐου 2016 (oμιλία σε συνδυασμό με ξενάγηση στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος)

Πυρήνες στο Σύμπαν: «Αστρομαγειρέματα» μετά το τρίτο λεπτό της Δημιουργίας

Σωτήριος Χαρισόπουλος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής (ΙΠΣΦ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και Επικεφαλής του Εργαστηρίου Επιταχυντή Tandem

Δείτε το βίντεο της ομιλίας κατεβάζοντας το σχετικό αρχείο (μέγεθος .wmv αρχείου 412MB)

 

 

Tο CAFE SCIENTIFIQUE συμμετείχε στο Athens Science Festival που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, aπό τις 5 έως τις 10 Απριλίου 2016.

Μάθαμε πολλά, περάσαμε ωραία... και του χρόνου!

Εδώ μπορείτε να δείτε βιντεοσκοπημένες κάποιες από τις ομιλίες που έγιναν στα πλαίσια του φεστιβάλ.

 

ASF2016 banner

 

8 Απριλίου 2016 (στα πλαίσια του Athens Science Festival)

«Το ανθρώπινο μικροβίωμα, ο άδηλος συνοδοιπόρος υγείας»

Διονύσης Σγούρας, Κύριος Ερευνητής, Εργαστήριο Ιατρικής Μικροβιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ

 

7 Απριλίου 2016 (στα πλαίσια του Athens Science Festival)

«Η τέχνη της απάτης και του τρολαρίσματος στην επιστήμη»

Γιάννης Κερκινές, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Δείτε την ομιλία του κ. Κερκινέ στο site του blod.gr

 

 

CS D 2nd3rd

 

11 Μαρτίου 2016 (συνδιοργάνωση με το Innovathens)

«Κατασκευάζοντας ιστούς: αναγέννηση δοντιών»

Κέλλυ Διαμαντή, Ενδοδοντολόγος, Ερευνήτρια, Οδοντιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Δείτε την ομιλία της κυρίας Διαμαντή στο site του blod.gr

 

12 Φεβρουαρίου 2016

«Ξέρουμε πώς νιώθεις!» - Οι μηχανές μαθαίνουν να αναγνωρίζουν συναισθήματα

Αμαρυλλίς Ραουζαίου, Ερευνήτρια, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Δείτε την ομιλία της κυρίας Ραουζαίου στο site του blod.gr

 

29 Ιανουαρίου 2016

«Ταξίδι από τη γη στο ανθρώπινο δέρμα»

Kωνσταντίνος Γαρδίκης, Διευθυντής Επιστημονικών Υποθέσεων, Apivita

Δείτε το βίντεο της ομιλίας κατεβάζοντας το σχετικό αρχείο (μέγεθος .avi αρχείου 830MB)

Δείτε τις διαφάνειες που συνόδευαν την ομιλία

  

 

CS D 1st3rd

 

4 Δεκεμβρίου 2015

«Μιλώντας με τον καρκίνο»

Κωνσταντίνος Γκιρτής, Ειδικός Επιστήμονας, Διεύθυνση Αξιολόγησης, Τμήμα Προϊόντων Ανθρώπινης Χρήσης, Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων

 

20 Νοεμβρίου 2015

«Ενοποίηση της Ευρωπαικής Αγοράς Ενέργειας: πώς επηρεάζεται το περιβάλλον και ο λογαριασμός του ρεύματος»

Αθανάσιος Δαγούμας, Λέκτορας, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Δείτε την ομιλία του κ. Δαγούμα στο site του blod.gr

 

16 Οκτωβρίου 2015

«1 εγκέφαλος ή 2 ημισφαίρια;»

Mαριέττα Παπαδάτου-Παστού, Λέκτορας, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Δείτε την ομιλία της κυρίας Παπαδάτου-Παστού στο site του blod.gr

 


Γ' κύκλος ομιλιών του CAFE SCIENTIFIQUE 2014-15:

 

 

CS C 3rdThird small

 

16 Ιουνίου 2015

«Από τη βιόσφαιρα στη λιθόσφαιρα: το ταξίδι ενός απολιθώματος στο χρόνο»

Ελίζαμπεθ Σταθοπούλου, Δρ. Γεωλογίας, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π), Τομέας Ιστορικής Γεωλογίας & Παλαιοντολογίας, Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

19 Μαΐου 2015

«Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε: o Πιραντέλλο συναντά τις νευροεπιστήμες»

Ειρήνη Σκαλιόρα, Εντεταλμένη Ερευνήτρια, Εργαστήριο Νευροφυσιολογίας, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών

Δείτε τις διαφάνειες της παρουσίασης της κυρίας Σκαλιόρα

 

28 Απριλίου 2015

«Γενόσημα Φάρμακα: Tί είναι, πώς αναπτύσσονται και γιατί πρέπει να τα προτιμούμε»

Άρτεμις Καλέζη, Ερευνήτρια, Τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης Καινοτόμων Προϊόντων Υγείας, Pharmathen

Δείτε την ομιλία της κυρίας Καλέζη στο site του blod.gr

 

Tο CAFE SCIENTIFIQUE συμμετείχε στο Athens Science Festival που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, aπό τις 17 έως τις 22 Mαρτίου 2015.

Μάθαμε πολλά, περάσαμε ωραία... και του χρόνου!

Εδώ μπορείτε να δείτε βιντεοσκοπημένες κάποιες από τις ομιλίες που έγιναν στα πλαίσια του φεστιβάλ!

 

CS-C-2ndThird-small

 

20 Μαρτίου 2015 (στα πλαίσια του Athens Science Festival)

«Ανοσοποιητικό και νευρικό σύστημα: Στενές επαφές σε υγεία και νόσο»

Χάρης Αλεξόπουλος, Επιστημονικός Συνεργάτης, Μονάδα Νευροανοσολογίας, Εργαστήριο Παθολογικής Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 

 

19 Φεβρουαρίου 2015

«Αρχιτεκτονική VS Μουσική»

Πάνος Παρθένιος, Αρχιτέκτων Μηχανικός, DDes Harvard GSD, Επίκουρος Καθηγητής, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Διευθυντής Εργαστηρίου Ψηφιακών Μέσων Σχεδιασμού, Πολυτεχνείο Κρήτης

Δείτε το βίντεο της ομιλίας κατεβάζοντας το σχετικό αρχείο .mp4 (μέγεθος .mp4 αρχείου 840MB)

 

20 Ιανουαρίου 2015

«Mικρορευστομηχανικά μικροσυστήματα: γενετικά εργαστήρια σε μέγεθος παλάμης»

Θάνος Δεμίρης, Συνιδρυτής και Διευθυντής του Τμήματος Έρευνας & Ανάπτυξης, micro2gen, Τεχνολογικό και Επιστημονικό Πάρκο Αττικής «Λεύκιππος», ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Δείτε το βίντεο της ομιλίας κατεβάζοντας το σχετικό αρχείο .mp4 (μέγεθος .mp4 αρχείου 184MB)

 

CS-C-1stHalf

 

16 Δεκεμβρίου 2014

«Βιολογική Χημεία: νέα επιστήμη σε παρθένο χώρο» 

Ορέστης Τσόλας, Oμότιμος Kαθηγητής Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τέως διευθυντής του Βιοχημικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Σύμβουλος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Δείτε την ομιλία του κύριου Τσόλα στο site του blod.gr

 

18 Νοεμβρίου 2014

«H χρυσή τομή και οι αριθμοί Fibonacci στην καθημερινή μας ζωή»

Βασίλειος Συμεωνίδης, Καθηγητής Μαθηματικών, Deree College, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος 

Δείτε την ομιλία του κύριου Συμεωνίδη στο site του blod.gr

 

21 Οκτωβρίου 2014

«Παίζοντας με τα δισεκατομμυριοστά του εκατομμυριοστού του δευτερολέπτου: τεχνολογία και ιατρική με υπερβραχείς παλμούς laser»

Μαρία Κάνδυλα, Ερευνήτρια Γ', Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

 

 

B' κύκλος ομιλιών του CAFE SCIENTIFIQUE 2013-2014

«Υγεία, περιβάλλον και νέες τεχνολογίες»

 

CS-B-2ndHalf-b 

 

17 Ιουνίου 2014

«Το κεντρικό νευρικό σύστημα δεν είναι μόνο στο κεφάλι μας»

Λασκαρώ Ζαγοραίου, Ερευνήτρια Γ', Τομέας Νευροεπιστημών, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών

Δείτε την ομιλία της κυρίας Ζαγοραίου στο site του blod.gr

 

20 Μαΐου 2014

«Γενετικά νοσήματα-Γενετική συμβουλευτική»

Μαρία Τζέτη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Εργαστήριο Ιατρικής Γενετικής, Τομέας Υγείας Μητέρας Παιδιού, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

Από τις 30 Απριλίου ως τις 4 Μαΐου 2014, το CAFE SCIENTIFIQUE συμμετείχε στο πρώτο Athens Science Festival που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Μάθαμε πολλά, περάσαμε ωραία... και του χρόνου!

Εδώ μπορείτε να δείτε βιντεοσκοπημένες κάποιες από τις ομιλίες που έγιναν στα πλαίσια του φεστιβάλ!

 

29 Απριλίου 2014

«Υψηλή τεχνολογία Made in Greece; Μα και φυσικά!»

Κώστας Γιαννακόπουλος, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας, Τομέας Μικροηλεκτρονικής, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Δείτε την αντίστοιχη ομιλία του κύριου Γιαννακόπουλου στο Athens Science Festival στο site του blod.gr

 

 

18 Μαρτίου 2014

«Ατμοσφαιρκή ρύπανση: Νέες προκλήσεις και κατευθύνσεις»

Λίλα Διαπούλη, Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια, Εργαστήριο Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος, Ινστιτούτο Πυρηνικών & Ραδιολογικών Επιστημών & Τεχνολογίας, Ενέργειας & Ασφάλειας, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος 

Δείτε το βίντεοτης ομιλίας κατεβάζοντας τα σχετικά αρχεία .mp4 (είναι σε 3 μέρη, περίπου μισή ώρα το καθένα)

[part1.mp4] (μέγεθος .mp4 αρχείου 437MB)

[part2.mp4] (μέγεθος .mp4 αρχείου 437MB)

[part3.mp4] (μέγεθος .mp4 αρχείου 307MB)

Μπορείτε επίσης να δείτε την αντίστοιχη ομιλία της κυρίας Διαπούλη στο Athens Science Festival στο site του blod.gr

 

18 Φεβρουαρίου 2014

«Σκέφτονται τα κύτταρα;»

Λεωνίδας Αλεξόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Εργαστήριο Συστημικής Εμβιομηχανικής, Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Δείτε το βίντεο της ομιλίας κατεβάζοντας τα σχετικό αρχεία .mp4 (είναι σε 2 μέρη, περίπου μισή ώρα το καθένα, και δυστυχώς μας λείπουν τα πρώτα 1-2 λεπτά λόγω τεχνικών προβλημάτων...) 

[part1.mp4] (μέγεθος .mp4 αρχείου ~340MB) 

[part2.mp4] (μέγεθος .mp4 αρχείου ~250MB)

 

21 Ιανουαρίου 2014

«Μουσική και ζωγραφική στο διάστημα: Από τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα στο πολικό σέλας»

Ιωάννης Δαγκλής, Καθηγητής, Τομέας Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής, Τμήμα Φυσικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ακούστε την ομιλία κατεβάζοντας το σχετικό αρχείο .mp3 (διάρκεια 90 λεπτά μαζί με τις ερωτήσεις/συζήτηση, μέγεθος αρχείου ~100 ΜΒ). Δείτε τις διαφάνειες που συνόδευαν την ομιλία [part1.pdf]  [part2.pdf]  [FlairRain video]

Μπορείτε επίσης να δείτε την αντίστοιχη ομιλία του κυρίου Δαγκλή στο Athens Science Festival στο site του blod.gr

 

 

17 Δεκεμβρίου 2013

«Αναζητώντας το ελιξήριο της νεότητας»

Στάθης Γκόνος, Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Ακούστε την ομιλία κατεβάζοντας το σχετικό αρχείο .mp3 (διάρκεια 90 λεπτά μαζί με τις ερωτήσεις/συζήτηση, μέγεθος αρχείου ~100 ΜΒ) 

 

19 Νοεμβρίου 2013

«Κουνούπι-τίγρης: τουρίστας ή κατακτητής;»

Αντώνης Μιχαηλάκης, Ερευνητής Γ', Τμήμα Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο

Δείτε την αντίστοιχη ομιλία του κύριου Μιχαηλάκη στο Athens Science Festival στο site του blod.gr

 

22 Οκτωβρίου 2013

«Ο αρχιτεκτονικός χώρος της οθόνης»

Όλγα Βενετσιάνου, Υποψήφια Διδάκτωρ, Αρχιτεκτονική Σχολή, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Δείτε την ομιλία στο youtube.

 

 

Α' κύκλος ομιλιών του CAFE SCIENTIFIQUE -  Άνοιξη 2013

«Η επιστήμη στην καθημερινότητα»

 

 

 

18 Ιουνίου 2013

«Ανακάλυψη νέων βιοδεικτών για τη διάγνωση του καρκίνου»

Μάκης Ζωιδάκης, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Τομέας Βιοτεχνολογίας, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών

 

22 Μαΐου 2013 

«Κι όμως ο εγκέφαλος αναγεννάται: πως η κατάρριψη ενός επιστημονικού μύθου έδωσε νέες ελπίδες στην ιατρική»

Παναγιώτης Πολίτης, Ερευνητής Δ', Τομέας Ιστολογίας, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών

Ακούστε την ομιλία κατεβάζοντας το σχετικό αρχείο .mp3 (διάρκεια 80 λεπτά μαζί με τις ερωτήσεις/συζήτηση, μέγεθος αρχείου ~100 ΜΒ). Δείτε τις διαφάνειες που συνόδευαν την ομιλία

 

23 Απριλίου 2013

«Μετακινήσεις στην εποχή της πληροφορίας: Προοπτικές και προκλήσεις»

Κωvσταντίνος Αντωνίου, Επίκουρος Καθηγητής, Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής, Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

 

19 Μαρτίου 2013

«1953-2013: 60 χρόνια απο την ανακάλυψη του DNA. Πώς έχει επηρεάσει τη ζωή μας»

Λίλα Κουμάντου, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Τομέας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 

 

26 Φεβρουαρίου 2013

«Σεισμοί, Γεωλογία και Φυσικές Καταστροφές: Επιπτώσεις στο ανάγλυφο, την ιστορία και την βιοποικιλότητα του Ελλαδικού Χώρου»

Γιάννης Παπανικολάου, Επίκουρος Καθηγητής, Εργαστήριο Ορυκτολογίας – Γεωλογίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών


Last Updated On Monday, 19 March 2018 08:28 By Athens